Bir çok kişi tarafından haciz yoluyla alacağa ulaşmanın kolay olduğu söylenir. Bu yazımızda borçlunun birikimlerinin bulunduğu alanlardan yanı 89/1 işleminden bahsediyoruz. Öncelikle 89/1 haciz ihbarnamesi talebi; Borçlunun başta bankalar olmak üzere bilinen veya bilinmeyen tüm işletmelerde bulunan hak ve alacaklarının haczinin istenmesi anlamına gelmektedir. Banka hacizleri genellikle varsayım olarak gönderilirken borçlu eğer şirket ise ve beraber iş ilişkisi olduğu yerler biliniyor ise oralara da haciz gönderilebilmektedir. Aşağıda belirtilen örnek talep ile bir 89/1 haciz ihbarnamesi talebinin nasıl olduğuna dair bilgi edinebilirsiniz.
89/1 Haciz ihbarnamesi talebi nasıl olur?
Genellikle mal varlığı sorgu talebi ile birlikte istenen 89/1 haciz ihbarnamesi ile araç ve tapu sorgusu yapılırken 3. şahısların ihbarnameleri de gönderilebilmektedir. Sorgu talebi istenmiyor ise aşağıdaki talepte değiştirilmesi gereken alanlar banka vs. adı ve avukat ya da alacaklı adıdır. İlgili yazıyı kopyalayarak UYAP döküman editörüne yapıştırın ardından talebi yine UYAP Avukat Portal ‘dan talep gönderme yolu ile icra dairesine iletin. İcra müdürü tarafından alınacak olunan karar sonrası 89/1 haciz müzekkereleri E-tebligat veya posta yoluyla yapılmaktadır. İlgili yazışmanın cevap süresi yasal olarak 7 gündür. Bu süre içerisinde olumsuz da olsa cevap verilmesi gerekmektedir. Borçlunun emekli ya da başka bir maaş aldığı hesaplara haciz konulamaz.
89/1 Haciz ihbarnamesi talep örneği
T.C. İSTANBUL
. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ
DOSYA NO:
Yukarıda esas numarası belirtilen dosya borçlusunun hak ve alacaklarının haczi için aşağıda belirtilen ilgililere 89/1 haciz müzekkeresi yazılmasını talep ederim. (Tarih)
- AKBANK
- GARANTİ BBVA
- T. İŞ BANKASI
- YAPI ve KREDİ BANKASI
- QNB FİNANSBANK
- T. VAKIFLAR BANKASI
- T.C. ZİRAAT BANKASI
- DENİZBANK
- HALKBANK
- KUVEYTTURK
Alacaklı Vekili / Alacaklı Asaleten
Av.
imza