Haciz yolluğu harcı, basit anlamda icra memurunun çalıştığı yer haricinde, görev sınırları içerisinde dış göreve gönderilmesi ile doğmaktadır. Bu kapsamda görevlendirme alan memurun yolculuk esnasında ihtiyaçlarını görebileceği bir ödenektir esasen. Haciz yolluğu her adres için ayrı ayrı tahsil edilmektedir. İcra harçları her yıl değişmektedir ve haciz yolluğu ise 2020 yılı için 127,60 liradır. Hacze çıkılmadan önce icra dairesi tarafından tahsil edilen haciz yolluğu alacaklıdan ya da alacaklı vekili olan hukuk bürosu avukatından alınarak icra harçları hesabına kaydedilir. Haciz yolluğu harcı tüm icra takip türlerinde uygulanabilir bir tutardır ve icra kapak hesabına dahil edilebilmektedir.
Haciz yolluğu harcı hangi durumlarda tahsil edilir?
- Menkul haciz işlemi
- Araç muhafaza ve teslimi işlemi
- Tespit görevlendirmesi
- Tahliye işlemi
- Satış işlemi
Haciz yollunun üzerine ek bir ücret var mıdır?
Tahsil edilen haciz yolluğunun dışında ayrıca araç ücreti de olabilir. Bu ücretin tahsil durumu her adliyede farklı olmaktadır. Bazı adliyelerde AGTV (Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı) tarafından sağlanan ulaştırma hizmeti kilometre olarak hesaplanmaktadır. Alt limiti 70 lira olduğu bilinen teşkilat ulaştırmasında fiyatlar her yıl değişmektedir ve ücret araçta iken pos cihazı ile tahsil edilmektedir. Ancak bazı adliyelerde ise ticari taksi ya da hususi araç ile ulaşım sağlanmakta olup ücreti alacaklı veya alacaklının vekalet verdiği hukuk bürosu avukatı tarafından nakit olarak karşılanmaktadır.
Ayrıca menkul haciz için haciz mahallinde yapılacak masraflar değişkenlik göstermekte olup isteğinize göre çilingir, hamal, nakliye, depo / yeddiemin gibi ücretleri de olabilmektedir. Bu işlemler tercihen olmakla birlikte ek masraflar dahilinde karşılanmakta olup ücreti de ciddi anlamda değişkenlikler gösterebilir.