Hisse Haciz Talebi Dilekçesi

//

Av. Tufan Koç

Hisse haczi talebi, hakkında bir ilamlı veya ilamsız icra takibi başlatılan ve kesinleşen kişinin anonim veya limited şirket hisse senetlerine haciz koymak için icra dairesine gönderilmesi gereken bir taleptir. Aşağıda hisse haciz talebi ile ilgili birkaç bilgi verdikten sonra hisse haciz talebi dilekçesi örneklerini paylaşacağız.

Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir. Ticaret şirketleri tüzel kişiliğe sahiptir. Bu sebepten, ortaklardan ayrı bir hukuk süjesidir. Bu durum, önemli bir sonucu beraberinde getirmektedir. Ortak ve şirketin malvarlıkları birbirlerinden ayrıdır. Dolayısıyla ortağın şahsi borçları sebebi ile şirketin malvarlığına başvurulamaz.

8. HD, E. 2016/661, K. 2016/1136, T. 25.1.2016: “Dava konusu takip, nafaka borcu sebebiyle başlatılmış olup, şirket ortağı borçlunun, şahsi borcu niteliğindedir. 6102 Sayılı TTK’nın 133. maddesi uyarınca ortaklardan birinin kişisel alacaklısı, hakkını şirketin bilançosu gereğince o ortağa düşen kâr payından ve şirket fesh olunmuşsa tasfiye payından henüz bilanço düzenlenmemişse, bilançonun düzenlenmesi sonucu borçluya düşecek kar ve tasfiye payından veya borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun taşınırlara dair hükümleri uyarınca haczedilmesi yolu ile ya da ortağın şirketten olan diğer alacaklarından alabilme ve bunun için haciz yaptırabilme yetkisini haizdir.

Bunun dışında şirket ortağı borçlunun şahsi borcu sebebiyle şirkete ait malvarlığının haczedilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan, davanın kabulü gerekirken yazılı şekilde reddine karar verilmesi doğru değildir.” (kazancı).

TTK m. 133/1’de konu şahıs şirketleri bakımından açıklığa kavuşturulmuştur: “Bir şahıs şirketi devam ettiği sürece ortaklardan birinin kişisel alacaklısı, hakkını şirketin bilançosu gereğince o ortağa düşen kâr payından ve şirket fesholunmuşsa tasfiye payından alabilir. Henüz bilanço düzenlenmemişse alacaklı bilançonun düzenlenmesi sonucunda borçluya düşecek kâr ve tasfiye payı üzerine haciz koydurabilir.”

TTK m. 133/2’de ise sermaye şirketlerine dair düzenlemeye yer verilmiştir: “Sermaye şirketlerinde alacaklılar, alacaklarını, o ortağa düşen kâr veya tasfiye payından almak yanında, borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun taşınırlara ilişkin hükümleri uyarınca haczedilmesini ve paraya çevrilmesini isteyebilirler. Haciz, istek üzerine, pay defterine işlenir.”

Görüldüğü üzere, şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasında önemli bir fark vardır. Şahıs şirketlerinde borçlu ortağın payı haczedilemez iken sermaye şirketlerinde ortağın payı da haczedilebilmektedir.2

12. HD, E. 2014/31053, K. 2015/6499, T. 19.3.2015: “Alacaklı tarafından bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla yapılan icra takibinde borçlu İ. A.’ın, üçüncü kişi A… Kollektif Şirketi İ. A. ve Ortağı adına olan istihkaklardan borçlunun hissesine düşen istihkak ve alacaklarının payının haczi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne müzekkere yazılması üzerine, A… Kollektif Şirketi İ. A. ve Ortağı vekilinin icra müdürlüğü işleminin iptali istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 133/2. maddesi gereğince borçlunun şirketteki ortaklık payının haczinin mümkün olduğu gerekçesiyle istemin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 124/2.maddesi gereğince kollektif şirket kişi şirketi olup, anılan Kanunun 133/1. maddesine göre ancak kişi şirketinin şirket devam ettiği sürece ortaklardan birinin kişisel alacaklısı hakkını, şirket bilançosu gereği o ortağa düşen kar payından ve şirket fesih olunmuş ise tasfiye payından alabilir. Henüz bilanço düzenlenmemişse alacaklı bilançonun düzenlenmesi sonucunda borçluya düşecek kar ve tasfiye payı üzerine haciz koydurabilir.

Bu durumda mahkemece, yukarda açıklanan sebeplerle şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.” (kazancı)

Limited Şirket Hisse Haciz Talebi Dilekçesi

…………………İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

Dosya No:

Dosyamız borçlusunun ortağı olduğu aşağıda unvanı ve adresi yazılı şirket hissesine haciz konulmasına karar verilmesini ve karar gereği işlem yapılarak ilgili kayıtlara haciz şerhinin işlenmesi için ….. TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ’NE müzekkere yazılmasını saygılarımızla diler ve isteriz.

HACİZ İŞLEMİNİN UYGULANACAĞI,

ŞİRKET TİCARET UNVANI                 : (ŞİRKET TİCARET ÜNVANI)

SİCİL NO                                              : (ŞİRKET TİCARET SİCİL NO)

ADRESİ                                                 :(ŞİRKET ADRESİ)

Anonim Şirket Hisse Haciz Talebi Dilekçesi

T.C. İSTANBUL ANADOLU

…İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

DOSYA NO:…… E.       

Alacaklı vekili geldi. Borçlu ………………….şirket ortaklığının bulunduğu …………………Limited Şirketi’ne TTK 133 uyarınca hisse haczi ve kar payı haczi için müzekkere yazılmasını, borçlunun aşağıdaki adresinde haciz ve muhafaza işlemlerinin yapılmasını, kapalı yerlerin çilingir marifetiyle açılmasını talep ederim, dedi.tarih

Alacaklı Vekili

Av. ………………………

 

T.C.

İSTANBUL İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

Dosya No: ….. E.                                       

ALACAKLI              : …………………….

 

VEKİLİ                     : Av. ………………….

 

BORÇLU                  : ……………………..

 

BORÇ TUTARI       :                         (FAİZ VE MASRAFLAR HARİÇ)

                                   Dosyamız borçlusunun ortağı olduğu şirketiniz nezdindeki senede bağlanmış veya bağlanmamış tüm hisselerinin ve ilmuhaberlerin alacaklının talebi üzerine kayden haczine karar verilmiştir.

Karar gereğince, T.T.K.’nun 145. ve İ.İ.K.’nun 94. maddeleri uyarınca borçlu hissesinin kayden haczi ve keyfiyetin şirket pay defterine işlenmesi ve borçlu ortağa ödenmesi gereken, faiz, kâr ve tasfiye payının müdürlüğümüz dosyasına ödenmesi, hisse senedi çıkarılması halinde bu hisse senetlerinin borçluya verilmeyip İcra Müdürlüğüne teslim edilmesi, borçlulara hisseleri ile ilgili yapılacak tüm tebligatların müdürlüğümüz dosyasına da yapılması, borçluların muvafakati alınması gereken tüm müşterek tasarruflar için müdürlüğümüzden de muvafakat alınması (İ.İ.K. 86 Md), şayet borçluların hisseleri satılmış ise satıldığı tarih, bedel ve satın alanın isim ve adresinin bildirilmesine karar verilmiştir.

Karar gereğince işlem yapılarak sonucundan müdürlüğümüze bilgi verilmesi, bu hususların pay defterine işlenmemesi halinde dahi, bildirimin tarafınıza tebliğinden itibaren borçlunun hisselerinin hacizli olacağı hususu beyan ve tebliğ olunur.tarih

İcra Müdür Yrd.

Yorum yapın