İcra Borcu Yoktur Yazısı Nedir? | İbranamenin Geçerliliği

//

Av. Tufan Koç

Bir alacağa ilişkin olarak icra takibi başlatıldı. Gerek maaş haczi tahsilatı veya başka haciz sonucu gerekse icra takibi açılır açılmaz icra borcu ödendi. Ancak bu borç ödendikten sonra hiç bir şekilde karşınıza çıkmasını istemiyor olabilirsiniz. Bu kapsamda karşınıza ibraname çıkıyor. Özetle ibraname icra borcu yoktur yazısı olarak tabir edilmektedir.

İcra borcu yoktur yazısı nedir?

İcra borcu yoktur yazısı daha çok vergi dairelerinde karşımıza çıkmakta olan, gerek kamu gerekse özel sektörde tarafından sıklıkla kullanılmakta olan, borçlu kişinin kendini güvence altına almak istediği yazılı bir dilekçe türüdür. Borcu yoktur yazısı resmi olarak ibraname adını taşımaktadır. İşbu ibraname ile borçlu ilerleyen zamanlarda ödemiş olduğu bu borçtan dolayı hiç bir şekilde sorumlu tutulamaz.

İcra borcu yoktur yazısının şekli nasıl olur?

İcra borcu yoktur yazısı ibraname başlığı ile başlamaktadır. Şablon olarak standart bir dilekçeden farksızdır. İcra borcu yoktur yazısında icra dairesi ve dosya numarası, alacaklı ve varsa vekilinin adı, borç miktarı açıkça yazmalı ve başkaca borcun kalmadığı ve alacaklının imzası mutlaka bulunmalıdır. İbraname dilekçesine ödeme planını yazmak bir nevi taahhüt anlamına gelebilir. Bu nedenle ödendiği tarihleri yazmak biraz daha mantıklı olabilir.

İcra dairesinden icra borcu yoktur yazısı alınır mı?

İcra takibi açıldığında tebligat sonucu veya haciz sonucu icra dosyası kapatılmak istenebilir. İlgili borç icra kapak hesabı alınarak icra dairesine ödendi ise bu yazı yalnızca icra dairesinden alınabilir ki buna gerek bile yoktur. Çünkü icra kapak hesabı ile tahsil edilen borç geride başka bir alacak kalemi bırakmaz ve icra dosyanız ödeme sonrası huzurunuzda kapatılır.

Borcu yoktur yazısı doğacak alacakları kapsamaz.

icra dosyanız herhangi bir davaya konu oldu ise ibraname bu davadan doğacak alacakları etkilemez. Örneğin; ilamsız icra takibine itiraz talebiniz neticesinde itirazın iptali davası açıldı. Mahkemede dava görüldü ve itirazınız haksız bulunarak takibe devam kararı verildi. Bu karar kesinleşmeden icra borcunu ödediniz ve dosyayı kapattınız. Karar kesinleştikten sonra itirazın iptali davasından kaynaklanan vekalet ücreti ve masrafları ayrıca icra takibi ile üstlenmek zorunda kalırsınız.

Ya da

İcra borcunu 7 günlük ödeme süresinin 7. gününde EFT yoluyla ödediniz. Ödemeniz 8. gün hesaba geçti ve süresinde vekalet ücreti indirimi bozuldu. Bu durumda alacaklı vekili tarafınıza muhtıra çıkartarak icra vekalet ücreti farkını sizden isteyebiilir.

Yorum yapın