Alacağına kavuşmak isteyen alacaklı, borçlu ile irtibata geçse de geçmese de bazen alacağını almakta oldukça zorlanabilir. Alacaklının borçluya ulaşamaması, borçlunun oyalama yolu ile ödeme ertelemesi ya da borçlunun alacaklıya karşı oluşturduğu sert tepki gibi durumlar alacaklının alacağına kavuşmasını engelleyebilmektedir. Bu kapsamda alacaklı kişi, ilgili dayanak belge ile bir hukuk bürosu avukatından yardım alabilir veya süreci yakından takip etmek adına icra takip türlerindeki bir takım zahmetlere girme yolu ile icra dairesine bizzat başvuruda bulunabilir. Fiziksel zahmetler rutin olsa da maddi zahmetler bazen güçlük verebilmektedir ki bu da icra takibi dosya masrafı olarak işlem maliyetleridir.
İcra takibi dosya masrafı nedir?
Alacak miktarı ne olursa olsun icra takibi açışından kapanışına kadar yapılması gereken bazı masraflar vardır. Bu masraflar dosya tahsilinde borçludan tahsil edilebilirken, borçlunun hiç bir mal varlığı ve maaşı olmaması durumunda alacaklının üzerinde kalabilen resmi harç ve posta masraflarıdır. Borçlunun mal varlığı ve maaş durumunu öğrenebilmek için ise icra takibi dosya masrafı yapma gibi zahmetlere girilme zorunluluğu vardır.
Öncelikle masraf tutarları, açacağınız icra takibinin türüne göre değişmektedir. Aşağıdaki alacak türleri, takip açılışı sırasında tahsil edilmekte olup, borçlunun mal varlığı olması durumunda satış işlemi istenirse artabilen tutarlardır.
İcra takibi dosya masrafında ilk adım;
- Çek/ Senet alacağı, Fatura alacağı, belgesiz alacak, kira alacağı gibi ilamsız alacak var ise; Alacak miktarının binde beş oranında icra takibi peşin harç, başvurma harcı ve borçlu sayısınca tebligat masrafı alınmaktadır.
Örneğin; İki borçlusu bulunan 5000 TL alacak var ise 25 TL peşin harç + 62,20 tl başvurma harcı + 19 TL tebligat masrafı olmak üzere 106,20 TL icra dairesi tarafından tahsil edilir. - İpotek alacağı, rehin alacağı, mahkeme kararı gibi ilamlı alacak var ise; İcra başvuru harcı, borçlu sayısınca tebligat masrafı alınmaktadır.
Örneğin; Bir borçlusu bulunan 45000 TL alacak var ise 62,20 tl başvurma harcı + 19 TL tebligat masrafı olmak üzere 81,20 TL icra dairesi tarafından tahsil edilir.
Unutulmamalıdır ki;
Yukarıda belirtilen masraf türleri icra takibi açıldığı anda alacaklının karşısına çıkacak ücretlerdir. Bu ücretlere ek olarak açılacak takibin taraf bilgilerinin ve alacak kalemlerinin olduğu takip talebi hazırlanmak zorundadır. Bu talebi dilekçe işleri yapan bürolardan hazırlatabileceğiniz gibi bir hukuk bürosu avukatına vereceğiniz vekalet ile ücretsiz hazırlatabilir hatta tahsilata kadar ki tüm takibini de yaptırabilirsiniz.
İcra takibi dosya masraf kalemleri;
İcra takiplerinde aşağıdaki masrafların yapılma ihtimali muhtemel olup her yıl değişkenlik gösterebilmektedir. İlgili rakamlar tarafımızca sıklıkla güncellenmektedir.
-
Posta masrafları
* Borçlulara gönderilen icra emri / ödeme emri / muhtıra gönderimi: 19 TL
* Tüm ilgililere gönderilen içeriği fark etmeyen gönderimler: 19 TL TL
* Maaş haczi, banka hesabı haczi, tapu haczi gibi gönderimi: 19 TL + 7,50 TL
(Hızlı tebligat gönderim durumunda ise gönderi başı 38 liradır) -
E-Tebligat ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) masrafları
* Borçlu veya diğer ilgililere gönderilen icra emri / ödeme emri / muhtıra / Haciz / Kıymet takdiri / Satış ilanı vb. sistemsel tebligat gönderimi: 5,5 TL
* Tapu veya diğer kurumlara KEP üzerinden müzekkere gönderimi: 0,50 Kuruş -
Tahsil harçları
* Haricen tahsil ya da dosyadan feragat durumunda dosyada haciz yok ise anapara alacak miktarı üzerinden % 2.27 haciz var ise % 4.55
* Borçlu tarafından İcra dairesine yatan paradan haciz varsa da yoksa da % 4.55
* Hacizli bir malın satışı sonrası % 11.38
oranlarında harç tahsilatları yapılmaktadır. Bu tutarlar dosyaya tahsilat bildirimi olduğunda ya da herhangi bir haczin kaldırılması istendiğinde peşinen tahsil edilmektedir. -
Diğer harçlar
* Haciz, tahliye, tespit gibi işlemlerde memur yolluğu 127,60 TL
* Değeri belli olmayan işlemlerde yerine getirme harcı: 54,40 TL -
Satış masrafları
Oldukça değişken olup süreci karmaşık bir şekilde ilerlemektedir. Bu kapsamda satış işlemleri bizzat yapılması zahmet vermekte olduğundan, anlatımı ve tarifi uygun aşağı yukarı taşınmaz satış işlemleri şeklinde olmaktadır. Menkul & gayrimenkul satış süreçleri ortalama 5.000,00 TL masraflı olduğundan dava sonucu işlemlerin iptal riski nedeniyle satış konusunda hukuk bürosu avukatlarından hizmet almanızı öneririz.
Bilinmesi gereken diğer bir husus ise tüm yapılan masrafların borçludan tahsil edilebilmesidir. Öyle ki dosya tutarı ne olursa olsun yapılan tüm masraflar dosya borcuna dahil edilmekte, icra kapak hesabı ile borçlunun ne ödeyeceği, alacaklının ne alacağı ve tahsil harçları net bir şekilde edinilebilmektedir.