İlamsız İcra Takibine İtiraz Süreci Nasıl Olur?

//

Av. Tufan Koç

İlamsız icra takibine itiraz için tebligatı almanız itibariyle 7 günlük yasal itiraz süreniz vardır. Bu süre borçlu sıfatındaki kişiye sağlanmakta olunan bir hak olup, iyi düşünmek şartı ile bu haktan faydalanılabilir. İyi düşünmekten kasıt ise itirazın iptali davası açıldığı takdirde karşılaşılabilinecek durumlar sonucu alınan riskler ve bu riskler karşısında mücadele edebilme durumudur. Öyle ki itiraz konusunda haklı olabilirsiniz ancak yeteri kadar güçlü delile sahip değil iseniz davayı kaybetmeniz ve mevcut icra borcunun üzerine dava masrafları, vekalet ücreti ve hakim takdirine göre %20 icra inkar tazminatı ödemeniz kaçınılmaz olabilmektedir.

İlamsız icra takibine itiraz süreci

Tebligat alındıktan sonra yasal itiraz süresi içerisinde takibin başlatıldığı icra dairesine ya da adresinize en yakın adliyedeki icra muhabere bürosuna başvurmanız gerekir. Yanınız da ilamsız icra takibine itiraz talebiniz, varsa dayanak belgeleriniz ve kimlik fotokopiniz muhakkak bulunmalıdır. İcra müdür yardımcısı tebligat parçasını inceler ve itirazınız yasal süresi içerisinde ise icra takibini durdurur. Eğer bu işlemi icra muhabere kanalı ile gerçekleştirmeniz gerekir ise ilgili memur itiraz belgelerinizi sistem ve posta yolu ile icra takibinin bulunduğu icra dairesine gönderecektir. Bu süreçte ilgili icra dairesinden dilekçenizin akıbetini takip etmenizde fayda vardır.

İlamsız icra takibine itirazın usulleri

İcra borcuna itiraz etmek isteyen kişinin önünde 3 farklı yol vardır. Hazırlanacak olunan itiraz dilekçesinin bu yollara göre hazırlaması, sürecin seyrinde önemli bir rol oynayacaktır.

  • Borca tümüyle itiraz
  • Borca kısmi itiraz
  • Yetkiye itiraz

Ancak unutmayın ki bu itiraz için dava açılma ihtimali de vardır. Avukatınız yok ise kendinizi ifade etmekte güçlük çekme ihtimaliniz olacaktır. Bu nedenle borca itiraz etmeden önce avukat yardımı almanızı öneririz.

Yorum yapın