Konut kredisinden ya da bir borç ilişkisinden kaynaklanan sözleşme nedeniyle alacağınız eve ipotek tesis edilmiş olabilir. Bu ipotek, alacaklı ve borçlu arasındaki borç ilişkisine dayalı olarak konulmuş olunan bir teminattır esasen. Konutu satacak olan kişi ödemelerini düzenli olarak yapıyor olabilir. Gerek ekonomik nedenlerle gerekse başka sebeplerle bu evi başkasına devretmek isteyebilir. Çok güzel ev olmasına rağmen fiyatı gayet uygundur. Ancak ipotekli ev alınır mı sorusunu araştırmadan almak istersiniz … ve alırsınız.
İpotekli ev alınır mı? sorusundan çok kendinize sormanız gereken asıl soru; ipotek borcu ödenmez ise ne olur?
İpotekli ev alınır mı? sorusu bir çok şüpheyi de beraberinde getirir.
İpotek tesis edilmiş konutu devraldıktan sonra tapusu sizin adınıza olabilir. Ancak bilinmelidir ki bu taşınmaz tam manasıyla devraldığınız kişinin değildi, devir sonrası devralacak kişinin de olamaz. İpotekli olarak devraldığınız taşınmazın üzerindeki borç ve ipotek şerhi borç bitmeden asla düşmez. Öyle ki alacaklının ilgili borca istinaden teminat olarak bulundurduğu konut, dosya borcu ödenmediği takdirde devreden kişinin elinden alınabileceği gibi, devralan kişinin de elinden alınabilir. Tüm bu işlemler ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip sonucu icra dairesince resmi olarak gerçekleşir.
Yasal olarak icra hukukunda ipotek borçlusu mevcut dosyada ipotek borçlusu olarak görünürken, devralan kişi ise malik olarak bilinmektedir. Devralan kişi, ipotekli taşınmazın değerinden sorumlu iken, devreden kişi ise dosyadaki faiz ve diğer tüm masraflardan sorumlu tutulmaktadır.
Ödemeleri düzenli olan ipotek borcunun ipotek şerhi, yalnızca borç bittikten sonra kaldırılabilir. Borcu bitmemiş olan ipotek şerhinin kaldırılması borcun teminatının ortadan kaldıracağı gibi, devralmak isteyen kişi için de bir risk oluşturmaktadır. Taşınmazın güvenle devredilebilmesi için banka veya diğer alacaklı, isteyerek ipoteği kalkmış olması gerekir. Çünkü ipotek borçlusunun dosya borcu olmasa bile gayrimenkul üzerinde bulunan ipotek her an icradan satış ile paraya çevrilebilme potansiyeline sahiptir.
İpotekli ev alınırsa oluşabilecek riskleri nelerdir?
- Devreden kişi ipotekli taşınmaza dair borcu ödenmez ise, alacaklı talebi ile ipoteğin paraya çevrilmesi için icra takibi başlatılabilir.
- Gayrimenkulün kıymet takdiri yapılarak yaklaşık 3 aylık rutin işlemler sonucu piyasa değerinin yarısı üzerinden satışa çıkartılabilir.
- Alacaklı bu evi alacağına karşılık icradan alabilir.
- Başka bir kişi bu icradan satılık ev için teklif sunabilir.
- Taşınmazı icradan siz satın almak isteseniz hem devir sonrası, hem de satış sonrası olarak 2. defa zarar edersiniz. Satış bedeli üzerine eklenecek ortalama 10 bin TL tutarındaki icra masrafını ödemek zorunda kalırsınız.
İpotekli ev alınır mı?
Evet alınır ancak; çok dikkatli bir şekilde hareket etmenizi tavsiye ederiz. Örneğin taşınmaz sahibi size ‘‘Çok sıkıştım evimi değerinin altına satarak banka borcumu ödeyip kredimi kapatacağım” derse parayı kişiye değil, özel bir anlaşma ile bankaya ödemeniz ya da banka ile anlaşarak parayı depo etmenizi öneririz.