İşinizin başındasınız ve elinize icra dairesi başlıklı bir tebligat geldi. Üzerine baktınız maaş haczi yazıyor. Açtınız ve incelediniz ki bu personeli tanımıyorsunuz veya bir süre önce işten ilişiğinizi kestiniz. Önünüzde iki alternatif yol var. Ya bu tebligatı kenara atıp önemsemeyeceksiniz ya da olumlu ve olumsuz yönde cevap vermemenin yasal olarak sorumlulukları olduğunun farkında olduğunuz için maaş haczine cevap vermek isteyeceksiniz.
Maaş haczine cevap verilmezse ne olur?
Kanun işverenden olumlu ve olumsuz olarak maaş haczine cevap verilmesini bekler. Çalışan yanınızda çalışıyor ve maaş haczi işlendi ise işlendiğini belirten cevap verilmeli. Şayet yanınızda çalışmıyor ise aynı şekilde belgeli olarak çalışmadığını icra dairesine bildirmeniz gerekir. Her iki yönde de cevap vermemeniz durumunda çeşitli süreçler dahilinde uygulanacak prosedürler neticesinde borçlunun borcunu üstlenmek zorunda kalacaksınız.
Endişelenmeyin! Her ne kadar maaş haczine olumlu veya olumsuz cevap vermeseniz de borcu üstlenmeniz durumunda ödedikten sonra asıl borçludan rücu etme hakkınız var.
Maaş haczinin cevabı nasıl olur?
Maaş haczine cevap talebi, SGK bordrosu, imza sirküleri ve kimlik fotokopisi ile birlikte itiraz işlemini yapabilmeniz için kullamanız gereken 3 farklı yol var.
- Maaş haczi gelen icra dairesine giderek
- Size en yakın Adliye’de bulunan icra muhabere bürosuna giderek
- PTT ‘den iadeli taahhütlü posta ile gönderici ve alıcı açıkça belirtilerek
cevabınızı dosyaya kaydettirmeniz durumunda üzerinize düşen görevi yerine getirmiş olursunuz. Unutmamanız gereken ufak bir husus da var. Maaş haczi müzekkeresinin üzerinde icra müdürünün kaşe, imza ve mührü yok ise bu haczi dikkate almamanız gerekir.
Ayrıca kesintisi yapılacak 4/1 oranındaki haciz tutarını her ayın maaş gününde sadece icra dairesine yatırmalısınız. İlgili tutarı alacaklının IBAN numarasına göndermemeniz gerekir.