Yaşam kalitesinin sekteye uğradığı günümüzde ekonomik anlamda hayatın sürdürülmesi bazen kişiyi oldukça zorlamaktadır. Tüm zorluklara rağmen hayatını sürdürmeye çalışan birey, bazen de hukuken olumsuz olabilme ihtimali bulunan durumlarla karşılaşabilmektedir. Kişi ya o olumsuzluğa karşı boyun eğerek istemsizce sonucuna katlanacak ya da olumsuzluk riskine karşı önlem almak için çaba sarf edecek. Ancak bu çabayı sarf etmek için bilgi eksikliğinin olması hatta teknik olarak o eksikliğin bir sektör halini alması kişiyi hüsrana sokabilir ve çaresiz olduğunu hissettirebilir. Evet o sektör hukuk sektörü ve biz ücretsiz avukat hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalışıyor olacağız.
Evet! Hukuki işlemlerde adli yardımdan bahsediyoruz. Hukuki sorun ile karşılaşmış bireyin, bu alanda hiç bir bilgisi olmaması durumunda üstüne birde maddi yetersizliklerle boğuştuğu zamanda haklarını savunamama ihtimalinden değil ücretsiz avukat gibi bir imkanın olduğundan bahsediyoruz.
Hayır! Hiç bir şey kişinin hak hürriyetlerinin önüne geçemez. Bu anlamda Türkiye Barolar Birliği, maddi zorluklar yaşayan kişilerin haklarını savunmaları için yardımcı olmak için destek sunmaktadır. Adli yardım yönetmeliğinde geçen bazı maddeler kişinin sorumluluğunda olup bir kısmı ise ilgili Baro ve Baro tarafından yönlendirilen avukatın sorumluluğudur.
Ücretsiz avukat 5 Adımda nasıl edinilir?
- Maddi durumunun olmadığını ve avukat talep ettiğini belirten dilekçe yazılır.
- En yakın adliye içinde bulunan Baro ‘ya ait büroya gidilir.
- Yazılan dilekçeye ek olarak herhangi bir gelirinin olmadığını belgeleyen muhtarlıktan alınabilen ‘’Fakirlik Belgesi’’ eklenir.
- Baro sizin belgenizi ve almakta olduğunuz herhangi bir maaş varlığının araştırmasını yapar.
- Maddi zorluğu tespit edilen kişiye ücretsiz avukat atanır.
Ücretli ve ücretsiz avukatlık hizmetleri arasında fark var mı?
Evden yada iş yerinden çıktığımız anda her yerde hukuk bürosu ya da avukatlık bürosu gibi tabelalar görmek mümkün. Hatta günümüzde sadece hukuk bürolarının olduğu plazalar bile bazı konumlara yerleşmiş vaziyette. Onlar ücretli hizmet verirken baronun sunduğu ücretsiz avukat arasında tam olarak ne fark var?
Haklısınız! Aslında mantıken bir fark olduğu hissedilebiliyor. Ancak göründüğü kadar önemli bir husus değil. Çünkü ücretsiz avukatlar da işte o tabelalı ofislerden hatta o hukukçu plazalarından çıkıyor. Nasıl mı? Şöyle ki Türkiye’de bulunan bütün avukatlar Barolar birliğine bağlıdır. Avukatı yönlendirecek kişiyi de bağlı olduğu Baro belirler. Aslında hizmeti ücretsiz sağlamazlar aksine adli yardım ihtiyacı olan kişiden ücret almazken, Barolar birliğinden ödeme alırlar. Yani ücretli avukat da ücretsiz avukat da alması gereken ücreti elbette alır ama sizden değil.
Ücretsiz hizmet veren avukat işini özveri ile yapar mı?
Bu durum kişiden kişiye değişmekte. Öyle ki ücretli olarak hizmet alınan avukat davalarında başarısız olabileceği gibi ücretsiz olarak hizmet alınan avukat çok daha başarılı da olabilir. Ya da tam tersi başarı oranı ile karşılaşılabilir. Başarı, Barolar Birliği tarafından verilen avukat kimliğinden ibaret değildir. Başarı, o avukatın kazandığı davaların konularına göre belirgin olmasıdır. Örneğin; tapu iptal davaları ile çok yoğun çalışan bir avukat, tapu ile ilgili davalarda yüksek beceri sahibi olurken ceza davalarından pek anlamıyor olabilir. Önemli olan o avukatın daha çok ne tür davalar ile uğraştığıdır. Bu soru ücretli de olsa ücretsiz de olsa tüm avukatlara sorulmalıdır.
Avukatlar danışmanlık ücreti alabilir mi?
Evet. Ücretli hizmet veren avukatlar ya da size hizmet verecek olan herhangi bir avukat mevcut konu dışında soru sorduğunuzda size zaman ayırabilir. Ayırdığı zaman aslında danışmanlık için ayrılmıştır. Avukatlar davalar dışında danışmanlık hizmeti de sunduğu gibi ücret isteyebilmeleri oldukça doğaldır. Örneğin icra takibi açarken avukatlık hizmet sözleşmesi dahilinde tahsilata dayalı ücret alabilir veya açılmış bir icra takibinde itiraz işlemleri için peşinen de ücret alabilir.
Ücretsiz avukatın sorumlulukları nelerdir?
- Görevlendirme alan avukat, görevlendirme yazısı, iş ve ilgili bilgisi, vekaletname ve zorunlu yargılama gideri gibi belgelerin kendisine ulaşmasıyla hizmeti yerine getirmeye başlar. Bunlardan en az birinin tamamlanmaması durumunda ilgili adli yardım bürosuna bildirilir ve 15 gün içinde eksiklik tamamlanmaz ise görevinden ayrılır.
- İlgili avukat işi sonuna kadar takip etmekle hükümlüdür. Bağlantılı işler görev konusu kapsamında yer almaz.
- Avukatın müvekkiline dosya hangi durumda olursa olsun bilgi verme zorunluluğu vardır.
- İlgili avukat görevlendirildiği işle ilgili olarak başka bir avukata yetki veremez.